De fontein, maak wijze keuzes – Els van Steijn

Els van Steijn is coach, familie- en organisatie opsteller en schrijver van dit boek de fontein, maak wijze keuzes. Krijg grip op je leven door inzicht in je familiesystemen. Els is gespecialiseerd in het systemisch perspectief. Dit boek is uitgegeven in 2020 en heeft 303 pagina’s. Het boek heeft een mooie en stevige groene kaft en een leeslint.

De fontein, maak wijze keuzes’ is het vervolg op het boek ‘De fontein, vind je plek’. Maar beide boeken kunnen los van elkaar worden gelezen.

Ooit gehoord van de kunst om onderscheid te maken tussen waar je invloed op hebt en waarop niet? Zodat je wijze keuzes kunt maken, waarmee je het jezelf goed laat gaan? Met behulp van de metafoor van de fontein kun je antwoorden vinden op jouw levensvragen. Hierdoor kun je zorgen voor een hoge levenskwaliteit in het heden en in de toekomst. In dit boek word je meegenomen in de werking van de fontein op je gezondheid, relaties, de maatschappij en je werk.

De fontein helpt je om je eigen plek stevig in te nemen en een ander zijn of haar plek te gunnen. Inzicht in je familiesysteem van herkomst is hierbij noodzakelijk. De patronen in je ‘familie fontein’ herhalen zich in je privé en professionele leven. Als je het krachtenveld waarin je je bevindt beter herkent, zonder oordeel leert waarnemen en je kunt overgeven aan ‘wat is’, kun je wijzere keuzes maken.

Het lezen van dit boek was herkenbaar, troostend maar ook confronterend. Wel biedt het handvatten om los te laten wat je hebt los te laten. En waar kan actie te ondernemen. Dit boek heeft er wel voor gezorgd dat ik dingen makkelijker heb kunnen loslaten, accepteren en anders ben gaan bekijken. Het boek heeft mij waardevolle inzichten in mijn eigen familiesysteem gegeven.

Zoals ik bij de fontein, vind je plek ook aanraadde, raad ik je bij dit boek ook aan om er wel de tijd voor te nemen en de informatie goed in je op te nemen. De theorie moet wel even zakken. Er staat ontzettend veel waarheid in. Het boek geeft handvatten om je plek te vinden en relaxter, sterker in het leven te staan. Het is een eerlijk boek waarin je ook met onvolmaaktheden uit je leven en jezelf wordt geconfronteerd.